Saturday, July 14, 2012

Quoted III"All human beings have three lives: 
public, private, and secret."nota kaki:
-saya ada akaun blogger, facebook, twitter dan instagram.

Akaun blogger secara jujurnya walaupun awal penulisan dahulu adalah untuk saya sendiri, tetapi nampaknya hari ini sudah tidak boleh lagi. Maka setiap tulisan akan ditapis sebelum dipost, agar apa yang ditulis memberi manfaat kepada pembaca iAllah.

Begitu juga akaun facebook yang semestinya tiada privacy untuk bercerita hal peribadi. Malah bonda akan menegur jika ada apa-apa status mahupun tulisan di blog yang kelihatannya tidak bermanfaat. Teguran itu sangat bagus kerana membantu saya untuk memperbaiki peribadi agar tidak hanya hidup untuk diri sendiri.

Maka atas faktor itulah saya memprivatekan akaun twitter dan instagram sebagai wadah untuk saya yang tidak matang ini bersuka ria bercerita itu ini. Lol.

Justeru, saya memohon maaf kepada semua yang saya declinekan request mereka bagi kedua-dua akaun ini. Harap dapat dimaafkan dan menghormati privacy saya. Terima kasih.

-Serius jujurnya saya bersetuju dengan teguran dan pandangan mereka terhadap tabiat bekongsi cerita-cerita yang pelbagai buat tatapan umum. Lantaran ada cerita kategorinya ialah secret tetapi apabila kita menjadikannya public, maka tidak mustahil boleh membuatkan orang lain berasa jengkel dan memandang serong.

Memang kita punya hak untuk diri kita sendiri. Tiada sesiapa yang menafikan. Namun perlulah kita memahami kategori-kategori cerita tersebut dalam kehidupan kita. Jika cerita tersebut merupakan private atau secret, seeloknya ceritakanlah dengan penuh suka ria seorang diri di akaun private yang seakan-akan diari kita. =)

Dan jika suatu hari saya tersilap, tolong ingatkan saya ya! 


No comments:

Post a Comment

mohon pandangan.