Wednesday, February 23, 2011

~Istimewa untuk kakak~


Taha, 2 orang anak sahibah UK dan kakak..

*Post ini berbentuk kekeluargaan dan bersifat santai. Maaf, jika tulisan ini tidak memberi kebaikan manfaat kepada pembaca kerana post ini saya hadiahkan untuk kakak saya, insyaAllah..

Saya berjanji pada kakak untuk menulis satu coretan istimewa buatnya dan hanya akan dipost pada 13 Mac. Tetapi nampaknya saya tidak mampu menunggu lama.

Biar post ini menjadi pra-post istimewa tersebut, boleh?

Saya sayang kakak.

Dalam hidup ini selain ibu, kakak merupakan insan yang paling dekat dengan saya sekaligus antara insan yang menjadi tulang belakang kepada saya hari ini.

Teringat ketika kami dulu dalam usia anak-anak kecil, bermain masak-masak, berlakon ibu anak, berlakon pengantin, bermain Barbie doll, menyusun 'database' teddy bear yang melebihi 40 jumlahnya , didenda bersama, berkongsi cerita apa yang berlaku di sekolah sebelum tidur dan segala kenangan lain yang sentiasa segar.

Saya rindu semua waktu itu. Waktu yang mengajar erti kasih sayang yang terlalu mahal. Tidak dinafikan, kami selalu berselisih (baca: gaduh). Bagi saya itu adalah lumrah. ^_^ Dan semua itulah yang membina cerita hidup yang sukar dilupakan.

Saya hanya punya seorang kakak. Bagi seorang adik, kakak merupakan ikon segala kejahatan dan juga ikon segala kebaikkan. Seseorang adik itu akan memerhati dan menilai sekaligus mencontohi atau mengikuti setiap apa yang berlaku dalam hidup kakaknya.

Dan saya tidak terkecuali. Seingat-ingat saya, kakak memberi impak yang besar dalam perilaku dan tingkah saya. Contoh yang tidak soleh, kakak mengajar saya mendengar lagu westlife dan backstreet boy ketika kecil dalam keadaan sembunyi-sembunyi dari pengetahuan ibu. Huhu..

Dan semestinya, kakak adalah antara manusia yang bersungguh menarik saya keluar dari kegelapan itu. Masih jelas, air mata kakak ketika saya melukakan hatinya dengan bertindak secara tidak wajar. (baca: nakal). Masih disimpan kemas surat-surat yang ditulis tangan oleh kakak. Menjadi bukti betapa tegarnya impian kakak untuk melihat saya menjadi hamba yang memahami erti sebenar kehambaan dan kepatuhan.

Permata itu hadiah.

Sungguh. Saya tidak mampu menahan lagi. Saya rindu kakak. Hanya dia satu-satunya yang saya ada, hadiah dari Allah, dan semestinya hanya dia satu-satunya saya sayang.

Dan kini sayang saya pada kakak bertambah-tambah pada setiap kali saya merancang dan bekerja. Tersentuh saat ada yang menegur,"anti ni macam kakak antila..". Bukan kerana pujian itu. Tetapi rasa itu hadir lantaran bahagia kerana saya dan kakak telah diikat oleh satu ikatan yang kukuh iaitu sama-sama mahu bekerja di atas jalan ini. Sebuah ikatan yang insyaAllah tidak akan terputus sampai bila-bila selagi kami sama-sama istiqamah di atas jalan ini. Sebuah ikatan yang lebih mahal harganya daripada ikatan darah kekeluargaan itu sendiri.

Biar kami sudah jarang bersama. Biar kami sudah jarang bercerita. Tetapi biar Allah nilai kami bersama dalam mereka yang memilih Iman dalam dunia yang membinasakan.

Teringat doa ibu yang membuatkan mata saya basah banyak,

"Wahai anak yang mengasihiku dan kumengasihinya kerana Allah swt..kedua-dua puteriku Alhamdulillah telah dianugerahkan Allah swt mengenalNya dan jalanNya dan merasa nikmat serta mensyukuri dengan memenuhi tuntutan-tuntutanNya.. Alhamdulillah, tidakku risaukan lagi tentang asas-asas keimanan dan ketauhidan mereka..Kusyukuri nikmat Allah swt yang terbesar ini..Mudah-mudahan kedua-dua puteriku yang soleh dan mosleh ini menepati sabda Rsulullah saw bakal menjadi pendidingku daripada api neraka.."

Sungguh. Semoga Allah memakbulkan doa ibu yang mulia. Ibu yang tidak pernah berhenti mendidik kami dengan penuh kepayahan dalam masa jahiliyyah rakus mencari peluang.

Hati ini bersama di sana.

Saya terus membilang hari. Bersamanya sebak yang mencarik. Mustahil jika saya katakan saya tidak pedih di sini. Tinggal lagi 17 hari.

Kakak yang merupakan satu-satunya kakak yang saya ada akan mengalami fasa baru. Dan saya setia di sini. Tidak dapat melihat dan berada hampir ketika detik-detik peralihan fasa itu. Tidak mampu membantu walupun sedikit kecuali doa dari bumi jauh. Bukan sedikit air mata yang telah menitis. Tetapi itulah mahar yang perlu dibayar.

Semoga Allah kuatkan. Semoga Allah tenangkan. Semoga Allah ubatkan.

Coretan buat kakak.

Kakakku Maryam Fatin Hanisah Binti Hazni,

Semoga Allah permudahkan setiap urusan. Semoga Allah berkati setiap perjalanan. Semoga Allah lapangkan setiap perancangan.

Allah Maha Tahu setiap perjalanan hidup yang telah kak yam lalui, dan Allah Maha Tahu ganjaran apa yang terbaik buat kesabaranmu selama ini. Berbahagialah dirimu wahai kakakku.

Semoga anugerah itu menjadi bahan pembakar yang bakal melajukan lagi gerak kerja kak yam dalam DnT. Semoga Baitul Dakwah itu menjadi bahan pengeluar kader-kader Islam insyaAllah..

Hasna' sayang dan rindu kak Yam. Dan Hasna' bahagia menjadi adik kak Yam (walaupun kalau masa gaduh tu ada la rasa macam geram-geram sikit..hehe) Semoga kak Yam mendapat saham dalam setiap amal kebaikan yang Hasna' buat, insyaAllah..

Semoga menjadi isteri solehah kebanggan suami. Semoga kita istiqamah di atas jalan ini sehingga peroleh kematian yang mulia insyaAllah..

p/s:

-doakan Hasna' ya..

-Maaf, mungkir janji..^_^

-menulis dengan linangan air mata.

-13 Mac selalu dikira sedangkan first exam mula 7 Mac..Astaghfirullah hal 3dzim..3 comments:

 1. sabar ye hasna'.

  alhamdulillah Allah telah kurniakan PERMATA yg brharga buat hasna!~

  p/s : nak kakak macam kak yam jugak~

  ReplyDelete
 2. T_T..doakan ya.
  Alhamdulillah, rasa sedih nak lepaskan..(macam budak-budak kan? berebut mainan..hehe)

  p/s: tak boleh2 sbb kak pipah sulung..tapi jadi kakak mcm kak yam boleh..huhu

  ReplyDelete

mohon pandangan.