Monday, October 10, 2011

Jawapan.

tentera yahudi laknatullah menembak jasad si ibu, langsung menembus ke jasad janin yang
belum sempat melihat dunia.

"sahabat tidak lengkap, sahibah pun tidak lengkap...tetapi gabungan kedua-duanya akan saling melengkapi...antara siang dan malam,tidak ada yang lebih baik..malah kedua-duanya perlu untuk kehidupan..tidak ada salah satu, rosak kehidupan di alam ini..

setiap orang itu ada packagenya...kuat di satu sisi,lemah di sisi yang lain..terima seseorang mesti dengan packagenya skali..takkan nak terima sisinya yg kuat sahaja, yang lemah-lemah tu nak campak kat mana..bahagian itulah nak tarbiyah kita sebenarnya..nak tingkatkan kita..sebab itulah Allah swt yang akan menyusun untuk kita kerana Dia sahaja yang paling tahu siapa yang terbaik untuk kita..insyaAllah"

Jawapan bonda yang begitu berhikmah.

Jujur. Untuk membina masyarakat muslim dari pembentukan Baitul Muslim yang jelas itu bukan mudah. Keyakinan pada Allah perlu sentiasa maksima. Yakin bahawa Allah telah susunkan yang terbaik. Terbaik pada pandangan Allah mustahil sama dengan terbaik pada pandangan mata kita.

Dan saya perlu belajar untuk menjadi pelengkap itu.

nota kaki:

-sekali lagi, post ini ditulis bukan kerana saya telah memikirkan ke arah itu, tetapi baru belajar untuk melangkah.

-orang pelik kenapa saya begitu takut, mungkin kerana pengalaman yang telah saya lihat tidak indah. Justeru, membuatkan saya berfikir banyak.

-Semoga Allah redha dengan kita.

1 comment:

  1. Terbaik pada pandangan Allah mustahil sama dengan terbaik pada pandangan mata kita

    ReplyDelete

mohon pandangan.