Saturday, December 11, 2010

proses kendiri.

Iman itu wajib membezakan kita dengan manusia yang tidak beriman.


Di balik segala 1001 perkara yang saya dapat di bumi Jordan ini atau khususnya belajar jauh di luar ini, yang paling mahal saya kira ialah kefahaman dan penghadaman secara realiti Tarbiyah Dzatiyah atau maksudnya proses pendidikan secara kendiri.

Tidak dapat diyakini kecuali bagi mereka yang faham.

TDZ ini sejujurnya bukan sesuatu yang boleh diceritakan dan dicanang-canang tetapi merupakan aplikasi yang menuntut natijah. Dan aplikasinya sudah tentu bukan kecil dan ringan tetapi memerah sepenuh kefahaman dan kesedaran sejauh mana kita meletakkan kepentingan proses Tarbiyah Islamiyah Harakiyah dalam kehidupan.

TDZ tidak dapat digerakkan bagi mereka yang berjiwa kecil. Dan pasti juga tidak terdorong oleh mereka yang masih melihat makhluk lain sebagai kekuatan. Selagi kita mengambil manusia lain sebagai pautan untuk mencari jalan pulang, selagi itu kita akan selalu menyalahkan.

Tarbiyah itu melahirkan murabbi.

Kerana apa Tarbiyah Islamiyah itu bukan untuk mereka yang cepat kalah? Kerana Tarbiyah itu wajib melahirkan jiwa murabbi. Jiwa yang bergerak. Yang melihat urgensi IMAN dalam dirinya dan melihat urgensi IMAN kepada manusia-manusia lain.

Yang mampu membina kekuatan diri, rohaninya, aqlinya dan jasmaninya secara kendiri malah dalam masanya sama mampu membentuk kekuatan manusia-manusia yang bersama dalam kehidupannya.

Muslim yang bergerak dan melihat jelas akan kepentingan dia bergerak. Yang faham dan sedar bahawa dia bergerak bukan kerana keadaan meminta dia bergerak. Yang bisa bergerak dalam kondisi keseorangan mahupun dalam kelompok yang ramai.

Muslim yang tidak akan sesekali berdiam diri kerana sedar akan Jahiliyyah yang laju merancang. Lantas dia tidak pantas untuk berehat dan turut menyusun strategi.

Itu adalah natijah Tarbiyah.

Dan dalam melalui proses itu, kita memerlukan 3 perkara:
1)manhaj Rabbani (sistem syara' susunan Allah; alQur'an dan sunnah)
2)Murabbi Mithali (pendidik dan pembentuk yang dapat memberi contoh)
3)biah solehah (suasana yang membina iman)

Perkara 1 adalah perkara wajib secara langsung dalam proses Tarbiyah. Tanpa perkara 1 maka proses itu akan berlaku secara songsang, maka wujudlah kepincangan.

Perkara 2 dan 3 yang sama pentingnya namun boleh berubah mengikut keadaan dan itulah yang dinamakan Tarbiyah Dzatiyah.

Asasnya perlu ada tetapi aplikasinya berbeza

Asas bagi 2 perkara ini mesti ada. Tetapi perlaksanaan dalam sehari-hari itu yang berbeza.

Perkara 2 iaitu murabbi mithali mesti ada untuk kita memahami Islam secara benar. Dan kerana itu Rasulullah s.a.w diutuskan kepada para sahabat sebagai pendidik dan rujukan.

Namun tidak akan selama-lamanya ada MM itu. Kerana itu TDZ mendidik bahawa Murabbi terbaik adalah Allah yang akan sentiasa bersama tanpa pernah tiada.

Begitu juga perkara 3 iaitu biah solehah. Dalam membina keyakinan dan kefahaman Islam, kita memang memerlukan tapak semaian yang dapat menjadi tempat perlindungan daripada pancaran terik Jahiliyyah, ibarat anak pokok yang baru ditanam. Menjadi satu kemestian bagi si penanam untuk menjaga elok anak pokok tersebut agar tumbuh segar membesar.

Namun tidak selama-lamanya ada BS itu, kerana kita akan meneroka dunia jauh. Dan pastinya bukan semua masyarakat yang kita tinggal punya kesedaran akan urgensi iman malah masih banyak yang tidak mengerti apa itu Islam. Kerana itu TDZ mendidik bahawa biah itu perlu dibentuk oleh pagar-pagar iman. Kerana pagar-pagar itu akan sentiasa bersama tanpa pernah tiada.

Kekuatan dari Seerah.

1. Kisah pemuda kahfi.
(
Kami ceritakan kisah mereka kepadamu dengan sebenarnya. Sesungguhnya mereka itu adalah pemuda-pemuda yang beriman kepada Tuhan mereka (Sang Pencipta), dan Kami berikan kepada mereka tambahan pimpinan (iman, taqwa, ketetapan hati dan sebagainya). Dan Kami teguhkan hati mereka ketika mereka berdiri, lalu mereka berkata; Tuhan kami adalah Tuhan langit dan bumi; kami tidak menyerutuhan selain Dia. Sungguh, kalau kami berbuat demikian, tentu kami telah mengucapkan perkataan yang sangat jauh dari kebenaran.)[13-14 ;18]

Mereka itu pemuda bangsawan Rom. Hidup dalam lingkungan manusia-manusia yang buta bertuhan. Tanpa suasana yang membentuk keimanan. Yang ada hanya mereka bertujuh.

Nmaun mereka memiliki keimanan tertinggi, iaitu keimanan yang melonjak sehingga mereka dirasuk kekuatan untuk bangun mengisytiharkan keimanan di hadapan qaisar Rom yang mengaku tuhan!

Tidak ada lain melainkan mereka telah melalui suatu proses Tarbiyah Dzatiyah secara maksimum.

2. Kisah Mus'ab Bin Umair.

Mus'ab yang dikenali sebagai anak kaya Makkah. Punya haruman unik dan teristimewa, tidak dimilik oleh sesiapa di bumi Haram itu. Jubah-jubah sutera yang labuh lambang kemegahan kabilah.

Tetapi selepas menerima Allah sebagai Illah, langsung dibuang semua dari dalam hidupnya. Malah dia dihantar ke Yathrib (Madinah ketika itu) sebagai duta untuk dibacakan kepada penduduk di sana ayat-ayat Allah. Sebagai pengajar deen Allah.

Perlu diingat ketika itu, beliau baru beberapa tahun menganut akidah tauhid ini dan Yathrib semestinya tidak dihuni oleh Muslimiin.

Namun TDZ menguatkan Mus'ab untuk membina kekuatan untuk membentuk kekuatan manusia-manusia lain sehingga tidak ada satu rumah pun yang tidak diketuk. Malah dia pernah dihentak ke dinding dan dihunus pendang semata untuk menyekat, namun apabila dia mengambil Allah sebagai kekuatan, smeua itu dipandang enteng.

TDZ telah membentuk Mus'ab menjadi muslim mukmin yang bukan sahaja soleh untuk dirinya tetapi mampu bergerak untuk mensolehkan seluruh masyarakat Madinah alMunawwarah. SubhanAllah..

Konklusinya.

TDZ ganjarannya syurga. Oleh itu maharnya mahal. Tidak banyak yang ditagih sebenarnya. Hanya MUJAHADAH.

MUJAHADAH.

Dan MUJAHADAH.

Kita akan nampak urgensinya TDZ hanya apabila kita nampak urgensinya untuk kita menjaga iman kita dan urgensinya kkita bergerak menjaga iman manusia-manusia di sekeliling kita.


p/s:
*menulis sepenuhnya untuk diri sendiri yang semakin hari semakin lemah TDZnya. Buktinya ialah kemalasan dalam pelajaran..Ya Allah jauhkan aku dari menjadi fitnah kepada Islam.
*maaf kerana mensawangkan blog ini. Sibuk mungkin dijadikan alasan? Doakan semoga saya bisa pandai menyusun hidup.
*banyak sahabat-sahabat pujuk untuk ikut berjaulah. insyaAllah tekad tak ke mana cuti winter ni. Akibat result yang banyak merudum sem ni..-_-"

2 comments:

  1. utamakan yg mana utama...
    letakkan prioriti...
    Allah knows what is best for u, sis...
    tak semua yg kita hajat kita akan dapat sekarang... mungkin tak dapat itu lebih baik dari dapat di sisi-Nya...

    ReplyDelete

mohon pandangan.