Monday, November 15, 2010

Jelajah Dimasyq 1

dari kiri; Syida, saya, Aliyah, kak Sarah, kak Nadiah, abang Pozie dan Yaqzan aka Koje..

*post tertangguh.Maaf..

Alhamdulillah, jam +-4.30pm tadi telah selamat tiba di hadapan Bayt Abu Ubaidah alJarrah setelah 4 hari 3 malam bersafar di bumi Dimasyq.

Selesai berkemas barang-barang yang dibawa dan sedikit barang yang dibeli, mula bersiap untuk rewang 'open house' esok. ^_^

Sungguh. Jaulah tarbawi ini sangat dirindui. Jaulah bersama keluarga besar iaiatu abang Fauzi Akmal (abang pozie) kak Nadiah (isteri abang pozie) , Rasyidah (roomate), kak Sarah (geng tersayang), Yaqzan aka Koje (ketua saya dalam biro Tarbiyah) dan Aliyah (junior first year).

Sebenarnya, tidak dirancang langsung aktiviti ini kerana hajat untuk tidak mengusik duit simpanan program cuti bulan 1 ke ke S**** (insyaAllah..). Namun, setelah puas dipujuk oleh abang Pozie dan Syida, saya pun mengalah..^_^.
Jumaat 12 Nov 2010

Kami bertolak dari rumah abang Pozi sekitar menghampiri jam 1 lebih akibat kelewatan kak Sarah dan Yaqzan yang sampai lambat. 2 teksi telah ditempah.

Bergerak ke Border Jordan-Syria penuh berdebar akibat ditakutkan dengan cerita-cerita orang akan bahaya yang menanti di situ. Alhamdulillah lepas dengan selamat cuma tersangkut lama akibat kesilapan teknikal. Aliyah masih belum mendapat iqamah (visa) jadi perlu menggunakan passport. Dan Allah izin, pegawai di border tersebut mendapati tarikh passport telah mati (walaupun hakikatnya belum lagi) dan perlu membayar sejumlah wang sebagai denda.

Bertolak keluar dari kastam Syria jam 3.45 petang dan terus bergerak ke Dimasyq setelah bertukar kenderaan dari teksi ke van. Selamat tiba di bumi Damsyiq jam 5.11 malam. Air tejun yang cantik menyambut kami yang 'jakun' akibat melihat meriahnya air di bumi Syam ini berbanding Jordan yang gersang.

Kemudian, kami menunggu tourist guide yang telah dijanjikan bersebelahan tugu Salahuddin alAyyubi. Duduk-duduk sambil menangkap gambar dalam kondisi perut yang 'berlagu'. Hampir +20 minit menunggu, Alun, orang yang ditunggu-tunggu pun tiba bersama seorang lagi sahabatnya.

Kami terus dibawa ke Hotel Mahabbah, tempat penginapan kami selama 3 malam di bumi Syam itu. Saya, Syida, kak Sarah dan Aliyah, 1 bilik. Abang Pozie dan Kak Nadiah 1 bilik. Dan Koje selaku orang bujang bersendirian dalam 1 bilik.

Selepas solat dan bersiap, kami keluar semula dalam jam 8 malam untuk mengisi perut. Melihat fenomena aneh teksi di Syria yang perlu dirunding harganya sebelum naik, rasa kelakar dan geram kerana memakan masa yang panjang.

Setelah berjaya mendapat teksi dalam harga yang baik, kami pun bergerak ke mat'am dan selamat tiba di mat'am hadratul Maut yang merupakan restoran ala Yaman. Alun menempah menu nasi mandi dan kami menikmatinya secara bertalam dan duduk bersila beralaskan bantal.

Menikmati saat makan malam yang lucu bersama sebelum bergerak pulang. Tiba di Hotel Mahabbah, kami bertaaruf ringkas sebelum merancang aktiviti esok. Selesai semua, Yaqzan dan Aliyah naik ke atas untuk berehat dan kami yang berbaki berhajat untuk berjalan-jalan di Suuq Hamidiy.

SubhanAllah..sangat cantik. Kagum dengan binaan kerajaan Islam suatu ketika dulu. Deretan panjang kedai-kedai bersama bumbung tinggi membuatkan saya teringat kepada lokasi Masjid Jamek di Kula Lumpur..^_^

Sampai di hadapan pintu gerbang Jami'ah Umawiy, kami singgah di warung air jus yang menjual air delima dan blueberry (air tuut). Awalnya hanya membeli 1 air tuut untuk mencuba, akibat sedap, kami membeli setiap seorang satu..^_^ (sangat sedap..)

Sabtu 13 Nov 2010

Bersiap untuk program hari ini..^_^

insyaAllah, hari ini adalah hari menziarahi makam-makam yang terdapat di sekitar Dimasyq. Bermula dengan sarapan nasi lemak yang ditempah dari mat'am maliziya, kami bergerak keluar menuju ke Bab Soghir.

Bab Soghir ini tersimpannya tubuh-tubuh mulia ahli Bayt dan sahabat Rasylullah s.a.w.

Dari jauh kami sudah nampak kelompok besar orang berpakaian hitam.

"Tu orang-orang Sy***."kata abang Pozi yang telah memaklumkan pada kami tentang kondisi makam-makam tersebut.

Sememangnya ketika kami bercuti di Syria, mereka yang bermazhab Syiah datang untuk melaksanakan ibadah seakan-akan haji di sini memandangkan di bumi Dimasyq ini terdapat banyak makam-makam besar yang dimuliakan mereka.

Dan untuk masuk ke dalam kawasan itu, kami perlu bersesak-sesak dengan geng gagak hitam bak kata kak Sarah. Di hadapan pintu makam Saidatina Sukainah binti Hussein yang merupakan makam paling berhadapan dengan main gate, penuh. Kami hanya terpaksa duduk di tepi pintu makam sebelum disekat oleh pembaca syair Perang Karbala yang berkerumun di hadapan kami. Lekas-lekas bergerak keluar menuju ke kawasan perkuburan lain melalui pintu kecil di sebelah kanan.

Kemudian kami bergerak ke makam Saidatina Fatimah alSughra Binti Hussein . Alhamdulillah berkesempatan masuk ke dalam bangunan yang mempunyai 2 tingkat. Tingkat pertama, terletaknya replika dan di bawah tanah terletaknya makam sebenar.

Selesai sahaja kami keluar, geng-geng Sy*** yang bergerak dari makam Sukainah sampai. Alhamdulillah tak berhimpit.

Makam seterusnya ialah makam yang tak diingati namanya. Hanya singgah sebelum bergerak ke makam Abdullah Bin Ja'afar iaitu suami kepada Zainab alKubra binti Ali r.a. Kemudian bergerak ke makam Saidina Bilal Bin Rabah yang merupakan mu'adziin Rasulullah s.a.w.. Mereka menangis dan mengelilingi makam sambil mengusap permukaan binaan tugu makam dan menyapu di seluruh wajah.

Melihat fenomena Syiah ini, langsung saya teringat pengalaman ketika sempat diizinkan Allah untuk menziarahi bumi Iran sekitar tahun 2003. Semenjak pulang dari ziarah itu saya suka mengkaji setiap perkara berkaitan Syi'ah termasuklah sejarah kemunculannya, penyelewangan seerahnya, kesesatan sumber dalilnya, pengagungan 12 imamnya, keta'suban terhadap sheikh-sheikhnya, tektik penularan ajarannya dalam kalangan masyarakat hari ini dan segala macam yang Allah izin sempat untuk saya tela'ah dan hadam.

Dan Alhamdulillah daripada semua peluang itu Allah izin saya dapat berkongsi sesuatu kepada orang-orang di sekeliling terutama ketika jaulah tarbawi ini.

Sungguh. Pesan saya, baca, kaji, hayati dan hadam seerah bermula daripada seerah Rasullah s.a.w, seerah sohabiyyah secara terperinci, seerah khulafa' arRasyidiin dan seerah setiap khilafah Islamiyah termasuklah Fatamiyyah.

Baik. Kembali semula kepada cerita jaulah. Kemudian kami bergerak ke makam seterusnya iaitu makam Khlaifah Muawiyyah r.a yang dipagari ketat bersama mangga besar. Terdapat kesan hancur di dinding-dinding dan bau hancing. Di dalam bangunan, kami lihat dari lubang celahan gerigi, makam sahabat Rasulullah s.a.w. itu hampir hancur dirosakkan.

Tiada penjagaan sekalipun penghormatan. Kata Alun, kerajaan Syria terpaksa menutup makam ini kerana jika tidak, mungkin makam ini sudah lama hancur lumat dan dihina sehabisnya oleh kaum Syiah yang datang. Ketika kami berdiri di situ, kumpulan Syiah tadi hanya lalu bersebelahan dalam jarak yang jauh seolah-olah ingin langsung menjauhi makam tersebut.

Rasa sebak melihat sahabat yang pernah suatu ketika dulu duduk bersama Rasulullah diperlakukan sedemikian rupa. Siapalah kita untuk membencinya? Celakalah jika mereka di atas bumi ini mengutuknya sedangkan dia di bawah sana menikmati ganjaran amal soleh. Kerana siapapun Muawiyah, dia tetap sahabat Rasulullah yang mencintai baginda sepenuh hati. Malah kita yang tidak mengetahui situasi sebenar ketika kegentingan itu berlaku, yang tidak mengetahui sebenar-benarnya akan 'miscommunication' yang telah terjadi antara 2 sahabat Rasulullah tidak layak untuk meletakkan kesalahan pada mana-mana pihak.

Sungguh. Saya akui, setiap kali menyelak seerah perjalanan selepas kewafatan Rasulullah s.a.w saya akan senang menangis. Kerana saya dapat menjiwai dan merasai betapa pedihnya jiwa setiap sahabat-sahabat baginda yang hanya hidup seperti separuh nyawa akibat kehilangan kekasih tercinta. Mereka yang mencintai baginda sepenuh hati bagai hilang akal saat Allah mengambil pinjamanNya semula.

Namun, sedikit demi sedikit mereka kembalikan kekuatan iman dengan meletakkan bahawa Allah tidak pernah mati. Mereka didik diri untuk berdikari walaupun itu perit. Ditambah dengan pemberontakan kaum murtad dan munafiq.

Bayangkan saat itu mereka terpaksa menghadapi 2 situasi. Situasi rindu yang memedihkan dan situasi genting yang menyakitkan. Hanya Allah sebagai kekuatan.

Ketika itu, dalam situasi yang masih tidak tenteram, berlaku banyak salah faham yang normal bagi manusia biasa. Tetapi akibat campur tangan luar maka berlakulah perselisihan yang besar.

Segalanya bermula ketika pemerintahan khilafah Saidina Uthman bin Affan walaupun hati-hati busuk itu telah muncul semenjak hari kewafatan Rasullah s.a.w. dan segelintirnya semenjak baginda masih hidup lagi.

Jika ditelusuri dari kitab Khilafah dan Pemerintahan tulisan alMaududi, beliau menceritakan bahawa ketika Saidina Utsman memegang tampuk pemerintah, beliau sudah berusia 80tahun. Dan beliau memang dikenali sebagai seorang yang terlalu lemah lembut dan penyayang. (Boleh rujuk semula seerah keperibadian beliau)

Saat itu, beliau yang sangat mengasihi telah menerima huluran tangan kaum keluarganya untuk membantu dalam pemerintahan. Justeru, majoriti pembantu dan penasihatnya terdiri dalam kalangan Bani Sufiyyan. Ketika itu, ada segelintir sahabat yang menegur tetapi sebagai seorang yang sangat baik beliau tetap berfikiran positif. Begitu juga kita jika berada dalam situasi beliau yang tidak pernah terfikir akan kemungkinan negatif yang akan berlaku.

Dan kesalahannya ialah, penasihat dan pembantunya hanya memaklumkan hal-hal yang baik-baik sahaja dan menyembunyikan kelemahan dan kesilapan yang telah berlaku dalam pemerintahan itu.

Lama-kelamaan terjadilah pemberontakan dari kelompok yang tidak berpuas hati sehingga membawa kepada pembunuhan Saidina Uthman r.a.

Dalam keadaan yang kelam kabut itu, Saidina Ali r.a. melantik dirinya bagi mengelak kemudharatan daripada berlanjutan. Dan Muawiyyah r.a yang merupakan keluarga Saidina Uthman mengambil tindakan untuk menuntut bela atas kesyahidan beliau. Muawiyyah meminta agar Saidina Ali lekas-lekas menyiasat kematian Saidina Uthman dan menjatuhkan hukuman ke atas pembunuh. Namun situasi ketika itu yang huru hara menuntut Saidina Ali r.a agar lebih fokus kepada menyelesaikan isu pemberontakan dan mengemaskinikan sistem pemerintahan.

Justeru berlakulah salah faham di situ. Dan bagi pihak Saidina Ali r.a. dan Muawwiyah r.a., tiada sesiapa yang bersalah melainkan situasi genting yang membolehkan wujudnya mulut-mulut jahat yang membakar.

Baik. Kisah selanjutnya mengenai Yazed dan Saidina Hussein akan disambung kemudian jika dizinkan Allah.

Kemudian, kami pun bergerak ke makam seterusnya iaitu makam Abdullah Bin Zainal Abidiin Bin Hussein Bin Ali r.a. Tidak lama selepas itu, kami berjalan ke makam 'Ra'isul Syuhadaa' Karbala' iaitu kepala-kepala syuhadaa' Karbala.

Ketika kami masuk ke kawasan makam, kelompok Syiah telah mendahului dan berkumpul di hadapan pintu. Dan ada yang telah memenuhi ruang makam. Sementara menunggu, kami mengambil peluang melihat tempat yang dikatakan sebagai tempat pembasuhan kepala-kepala tersebut.

Dan mereka memulakan dengan syair-syair mendayu menceritakan kesedihan Saidina Hussein dalam bahasa Parsi (hanya faham bila dia sebut arab-arab sikit dan ada sebut Hussien).

Kami mencelah masuk ke dalam makam ketika orang lenggang dan sempat melihat 16 bekas yang berbalut kain hijau yang dikatakan sebagai tempat tersimpannya kepala-kepala syuhada' yang sempat dibawa ke Damsyik dari Karbala bersama-sama tawanan perang yang lain.

Hanya beberapa minit selepas itu, kelompok yang sedia menunggu di luar masuk sambil membaca kuat ayat-ayat semangat dalam bahasa Parsi sambil menumbuk dada kuat. Mereka meneglilingi makam kepala tersebut seperti tawaf dan terus menumbuk-numbuk dada diketuai oleh seorang sheikh yang berserban ala syiah.

Saya hanya mengikuti sebentar dan keluar ketika mereka berhenti dan duduk seakan-akan bertafakkur sambil sheikh tersebut terus melaung-laung dan terhinjut-hinjut.

Malas melihat kesesatan mereka, kami pun keluar mencari makanan. Sebelum itu, kami singgah di makam Ummu Habibah dan Ummu Salamah iaitu 2 orang isteri baginda s.a.w.. Yang lucu, terselit di makam Ummu Salamah sekeping nota kecil yang tertulis; "Ya Saidati, tolong doakan aku dimurahkan rezeki..". Saya ketawa sebaik keluar..

Kemudian kami bergerak ke lokasi seterusnya iaitu masjid Umawiy yang mana di dalamnya terletak kepala nabi Allah Yahya a.s. dan kepala Hussein Bin Ali yang telah dibawa menghadap Yazed Bin Muawiyyah.

Kami solat jama' ta'khir. Ketika doa, air mata tidak tertahan daripada mengalir. Rasa benar lemahnya diri berbanding kaum muslim terdahulu. Mereka telah mengangkat islam sehingga bisa memayungi dunia. Seluruh semesta sejahtera dalam pemerintahannya. Makhluk-makluk bisa menumpang selamat. Tetapi kini nikmat itu telah ditarik sebagai ibrah.

Dan saya yang masih lemah, yang masih bertatih untuk membina diri agar bisa menjadi salah seorang yang mengangkat kembali harga diri Islam itu. Dan kerana itu, semoga Allah menguatkan saya. Semoga Allah membantu saya untuk terus menjadi remaja mukmin luar biasa..insyaAllah.

Selesai semua, kami berjalan mengelilingi masjid, melihat tempat bersemadinya kepala nabi Yahya a.s. di dalam ruang solat. Berdekatan dengannya ialah tempat pembaptisan kaum kristian suatu ketika dulu. (kisah lanjut boleh klik 'masjid umawiy'). Yang pelik, kelompok syiah ini walaupun mengaku muslim tetapi turut menyapu-nyapu bekas 'telaga' itu dan meraup tangan di wajah .

Kemudian kami bergerak keluar sedikit dan memasuki ruang besar di sebelah kanan. Di situ merupakan tempat kepala Hussein bin Ali dikebumikan. Di bahagian dinding batu yang mengelilingi makam itu terdapat satu bentuk 4 segi yang direka untuk kelompok syiah memasukkan kepala demi mengambil berkat. Sangat aneh melihat kesesatan itu. Bunyi sendu dan ratapan sambil menyapu dinding-dinding makam.

Nampak sungguh mereka meletakkan sesuatu sebagai penghubung dalam keyakinan mereka.

Seterusnya kami bergerak menuju makam Sultan Salahuddeen alAyyubi yang cuma bersebelahan dengan masjid Umawiy.

Saya tahan air mata dari jatuh lantaran segan tetapi ada juga yang menitik. Sungguh. Saya tidak percaya bahawa saya telah menapak hampir dengan tubuh pahlawan Islam yang agung. Terasa lemah seluruh badan. Terasa berat amanah di bahu. Langsung saya memegang rahim sambil berdoa sunguh, semoga dari rahim ini lahirnya Salahudden alAyyubi kedua. insyaAllah. insyaAllah. insyaAllah.

Dan ketika itu saya tahu bahawa untuk menjadi ibu Salahudden bukan mudah tetapi tidak boleh mengalah daripada berharap.

Ketika keluar, sengaja bertanya kepada keluarga rombongan,"Salahuddeen meninggal sebab apa?"

"er..kena racun?"
"kena tikam" dan macam-macam jawapan lain. Hanya senyum.
"Salahudden meninggal sebab demam panas kesan sakit di peha. Diakan serahkan seluruh kehidupannya untuk jihad dan majoriti waktunya di atas kuda. Jadi geseran antara peha dan kuda menghasilkan sakit macam kanser yang merebak. Dan membawa kepada demam panas sehingga meragut nyawa beliau".

"wa..kita ada tourist guide kedua.."celah Yaqzan yang saya panggil ayah..^_^

Kemudian kami meredah lorong-lorong sebelum sampai di makam Ruqayyah Binti Hussein yang sangat menakjubkan. Ketika kami tiba, segerombolan besar syi'ah tengah meratap di tepi makam sambil menyapu-nyapu gerigi emas makam.

Terdapat khilaf yang besar mengenai sama ada Ruqayyah binti Hussein ini adalah orang yang sama dengan Sukainah Binti Hussein. Jika menurut rujukan sirah sumber sunni (tak ingat anma tajuk), Sukainah adalah anak sulung perempuan yang telah menjadi remaja ketika peristiwa Karbala. Dan beliau telah menyaksikan sendiri pembunuhan ke atas ayahnya. Kisah paling masyhur ialah, kisah di mana beliau mimpi akan kematian ayahnya dan menangis namun dipujuk oleh Hussein bin Ali r.a. dengan kata-kata;

"Simpanlah air matamu untuk esok..". Dan esok itulah berlakunya peristiwa berdarah tersebut. (boleh rujuk lain kisah ini sebab saya pun dah lama tak baca semula)

Saya cuba mencari kesohehan dari sumber-sumber syi'ah tetapi tidak berjaya menemui yang paling rojih (jelas). Apa-apapun, siapapun beliau, itu tidak menjadi masalah tetapi masalahnya ialah kesesatan yang dahsyat itu. Sungguh. Sangat mengerikan.

Kami pun keluar menunaikan misi yang tertangguh iaitu mencari makanan. Alhamdulillah, singgah membeli syawarma di gerai sebelah laluan lorong sebelum makan di tepi longkang besar. ^_^ berhadapan masjid di mana bersemadinya tubuh sahabat Rasulullah s.a.w iaitu Abu Darda' r.a..

Sekali lagi saya menyoal keluarga rombongan;
"hadis apa yang terkenal dari Abu Darda'?"
"tak ingat.."

"Hadis, ijlis bina nu'man sa'ah la~..". Sungguh. Hadis itu terlalu mendalam dan dekat dengan saya. Kerana hadis itu memberi dorongan motivasi untuk saya menggerakkan sesuatu yang bermanfaat kepada iman, insyaAllah...

Sebelum mu'adzzin sempat iqamah, kami telah keluar megejar masa menuju ke makam Abu Hurairah r.a. di celah kedai di dalam Suuq Hamidiy. Agak terperanjat kerana tidak menyangka di velah-celahan kedai baju dan alatan kemas itu tersimpan tubuh mulia perwai yang banyak menyimpan hadis demi rujukan kita ummat akhir zaman.

SubhanAllah. Terasa janggal dan terharu kerana dapat berada hampir dengan manusia-manusia hebat di zaman kegemilangan Islam. Semoga semua itu menjadi kekuatan untuk saya membina diri menjadi generasi rabbani yang dagang, insyaAllah..

Kaki mula lenguh-lenguh. Kak Nadiah, abang Pozi, Yaqzan dan Aliyah berhajat rehat di hotel. Saya, kak Sarah dan Syidah tetap meneruskan misi penjelajahan Suuq Hamidiy kami. ^_^ (panjang ceritanya~tak payah tulis kut)

Malam itu, seperti yang dijanjikan kami berkumpul pada jam 8 malam di hadapan hotel bagi meneruskan penerokaan bumi Dimasyq. Terpaksa menaiki 2 teksi ke restoran.

Allah izin, kami ber5 (saya, syida, kak Srah, Aliyah dan Yaqzan) mendapat pemandu yang awalnya disangka baik dan berkenderaan menggunakan meter (ingat macam dekat Jordan). Ramah dan suka bersembang. Tetapi ketika turun, meter menunjukkan 93 lera tetapi pakcik tu minta 200 lera!

"eh, bukan tulis kat meter tu 100 lera je ke?"
"memang la, tapi 100 lera untuk saya hantar kamu dan lagi 100 lera untuk saya balik.."jawab pakcik dengan muka tanpa rasa bersalah.

Ya Allah, geramnya. Kak Sarah sudah mula bising-bising (dalam BM). Tetapi Yaqzan selaku muraqib malas untuk bertekak panjang hanya membayar baki 100 lera yang diminta.

Dan Allah izin, pakcik tu tersalah tempat menurunkan kami. Terpaksalah berjalan jauh mencari kedai yang dijanjikan. Sepanjang jaaln kak Sarah mula menunjukkan ketidakpuasan hatinya terhadap arab Syria..Saya hanya ketawa.

Selesai makan malam, kami berangkat menaiki teksi ke Jabal Qousiun yang dikatakan dapat melihat seluruh Dimasyq dari puncak bukit tersebut. Seronok duduk-duduk bersembang dengan keluarga rombongan sambil menikmati panaorama malam yang dihiasi jutaan lampu bandar Damsyiq.

Diselang seli dengan jenaka dan buli-membuli. Saya benar-benar merasakan bahawa saya bersama keluarga besar. Sungguh. Saya sayang kalian kerana Allah dan semoga kita sama-sama dapat sayang Allah, insyaAllah..

Tiba di hadapan pintu hotel jam 12 malam lebih. Mengikut ajakan abang Pozie untuk sama-sama menikmati air buah-buahan di kedai berhadapan bangunan hotel.

Ahad 14 Nov 2010

Pagi yang ceria. Siap untuk menawan Jabal Arbaiin. Alun membawa sarapan nasi goreng sedap dari mat'am Maliziya.

Kemudian kami bertolak menggunakan servis ke kaki bukit Jabal Arbaiin sebelum menaiki pick up ke tengah bukit.

Pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Duduk di belakang kenderaan yang bergerak secara senget. Terasa bagai hampir-hampir terjatuh. Walaupun loya, tetapi sangat seronok.

Dan ekspedisi bermula saat kaki mula menapak di bibir tangga yang tersangatlah tinggi. Kami dibahagikan kepada 3 kumpulan iaitu kumpulan biru (kak sarah dan Aliyah), kumpulan hitam (saya dan Syida tetapi Yaqzan nak menyibuk sekali) serta kumpulan mutazawwijan (kak nadia dan abang Pozie). Kumpulan dibahagi berdasarkan warna baju..^_^

Dan akhirnya, saya yang menang..^_^

Jabal Arba'iin ini merupakan tempat berlakunya pembunuhan pertama di dunia iaitu kisah pembunuhan Habil yang lakukan oleh saudaranya Qabil.

Di dalam gua itu, terdapat rekahan berbentuk jelas mulut terbuka dan lidah. Dikatakan bahawa
mulut itu adalah jeritan bukit yang terlampau terkejut akibat melihat pembunuhan pertama.

Dan nama jabal arba'iin ini diambil daripada 40 orang wali Allah yang pernah diriwayatkan oleh Rasullulah s.a.w dalam hadis hassan mafhumnya "dalam setiap zaman, telah Allah tetapkan 40 orang wali (orang soleh) yang berselerak di seluruh dunia".

Kisah selanjutnya, akan saya kongsikan jika Allah izin saya menemui sumber soheh berkenaan faktor pemberian nama tersebut, insyaAllah.

Sempat berbual panjang dengan 'ammu penjaga bukit itu yang sangat baik. Selepas azan Zohor, kami turun ke bawah menuju ke Jami'ah anNur. Kaki seakan terlonggar skru..^_^ Sempat berehat-rehat di dalam masjid selepas solat jama' taqdim.

Kemudian menikmati jamuan tengah hari di mat'am Maliziya sebelum bergerak ke muzium yang tak ingat nama.

Muzium yang suatu ketika dulu merupakan madrasah lama. Duduk-duduk sambil melihat-lihat cenderahati seakan khazanah lama.

Selepas asar, kami bersiap untuk memijak kawasan pekat Syiah iaitu Makam Zainab alKubra. Menempuh pelbagai rintangan dan cabaran yang hampir membantutkan usaha kami ke sana.

Namun Alhamdulillah berjaya juga kami tiba bersama pesanan macam-macam dari abang Pozie..
Masing-masing sudah cuak. ^_^

Masuk sahaja ke dalam pintu gerbang masjid Zainab itu, terasa bagai gahnya menyamai masjid-masjid besar untuk ummat Islam. Luas. Di tengah-tengahnya makam Zainab alKubra Binti Ali r.a. dan dikeliling bangunan itu di penuhi geng-geng gagak hitam bak kata kak Sarah lagi.

Saya, Syida, kak sarah dan Aliyah mengambil keputusan untuk masuk melihat sendiri dan kami terpaksa merempuh. SubhanaAllah, seni bina di dalamnya sangat menakjubkan. Dan kesesatan di dalamnya juga sangat memelikkan. Meraung-raung sambil mengusap-ngusap gerigi emas. Ada yang hampir-hampir atau mungkin dah menjilat. Sebahagian besar menangis-nangis raung seakan-akan orang gila. Di tepi pintu masuk makam ada kaunter untuk air sebagai permohonan doa.

Lekas-lekas kami keluar kerana tidak tahan terhimpit di dalam. he~ memang menakutkan. Kata abang Pozi, kita tunggu sampai aza isyak. Sementara itu saya ke tandas dan sekali lagi SubhanAllah..sistem tandas yang startegik dan kemas seakan-akan ini adalah tempat tumpuan paling penting bagi mereka. Tetapi melihat kepada kehadiran yang memenuhi, memang tidak hairan jika dikatakan mereka menunaikan haji di sini.

Selepas azan isyak, kami bergerak pulang tetapi tidak terus ke hotel Mahabbah. Memandangkan malam itu adalah yang terakhir kami di Dimasyq, sengaja mengambil masa panjang di suuq Hamidiy..^_^

Isnin 15 Nov 2010

Pagi yang sayu. Berkemas untuk bertolak pulang. Memnadangkan kami diminta untuk berkumpul jam 11 pagi, waktu yang masih berbaki kami ambil sebagai peluang untuk bersiar buat kali terakhir.

Sempat memasuki makam Salahuddin alAyyubi buat kali kedua. Tetap doa yang sama sambil memagang rahim yang sama. Kuatkan ya Allah..

Sempat memijak lagi lantai Masjid Umawiy sebelum berangkat pulang. Entah mengapa, berpisah dnegan bumi Dimasyq ini membuatkan hati ini tercarik. Mungkin kerana khazanah sejarah Islamnya yang agung membuatkan diri ini melewati lorong-lorong bagai terasa berada dalam pemerintahan Islam walapun hakikatnya jauh berbeza. Sekadar seni binanya sahaja.

Sungguh. Semoga safar tarbawi ini dapat memberi kekuatan kepada jiwa.insyaAllah..

*maaf post agak kelam kabut kerana asyik tertanggguh. Bnayak tuntutan tugasan lain yang mencemburui.. *fokus kembali belajar. 2 paper masih belum tamat. Then sambung dengan second exams terus..Ya Allah lapangkan..
*Sejarah yang diselewengkan oleh Syiah.
*gambar-gambar akan di upload kemudian, insyaAllah..

5 comments:

 1. terbaek~~ dr teratak bulan's bayt...

  ReplyDelete
 2. salam. jaulah yg menarik, moga turut diberi rezeki oleh Allah utk ke sana..

  ReplyDelete
 3. hafizquran: insyaAllah, tak mustahil anda akan ke sana..susunan Allah, siapa tahu, bukan? ^_^

  ReplyDelete
 4. Salam, saya ingin bertanya,bila basyar assad mula memerintah Syria? kerana, saya lihat di post awak pada tahun 2010, Syria aman je..tiada perang pun. Jadi, masa tu basyar assad masih baik ke? jadi kenapa tiba -tiba Syria berperang? Soalan saya, kenapa dulu, masa Azmil pelakon yang sudah berubah tu duduk Syria, elok je Syria..tiada perang? kenapa tiada perang pulak?

  Saya teringin sangat tahu. mohon penjelasan. terima kasih hasna'

  ReplyDelete
 5. wlkm wbt. mawaddah, terima kasih bertanya berkenaan syria, itu tanda mawaddah cakna.

  revolusi syria bermula awal tahun 2011 walaupun hakikatnya Syria telah ditindas semenjak dalam pemerintahan ayah basyar iaitu Hafeez alAssad.

  sebelum ini memang tiada perang, tetapi pembunuhan telah berlaku. Rakyat syria hanya berani bangun selepas Arab spring dan selepas berlaku kematian kanak-kanak yang ditangkap polis.

  itupun pada awalnya mereka cuma keluar ke jalan-jalan raya dan berdemonstrasi secara aman. tetapi selepas setiap kali keluar ke jalan raya, beratus2 di bunuh, maka, selepas ribuan rakyat dibunuh, maka ulama'-ulama' syria menfatwakan wajib perang.

  Syria selama ini hanya diperintah oleh satu parti. jadi jalan demokrasi tidak pernah wujud sama sekali. kezaliman sangat dahsyat. cukuplah dengan satu contoh, 40 ribu orang sunni di bunun di hamma pada tahun 1986 kerana mereka ikhwanul muslimin.

  boleh rujuk post-post di bawah tajuk syria. =)


  http://lurv4allahthealmighty.blogspot.com/search/label/syria

  ReplyDelete

mohon pandangan.