Friday, October 15, 2010

kuat wahai sahabat..


mereka itu lebih dahsyat diuji..

Sudah lama saya hajat untuk menulis semula. Tetapi bila tangan baru menaip, langsung ada urusan lain dan akhirnya idea untuk menulis langsung hilang. Beberapa kali cuba tetapi tidak berjaya. Semoga kali ini berjaya insyaAllah..^_^

Alhamdulillah, perkembangan di sini baik-baik sahaja di bawah susunan Allah. Walaupun langit masih selalu basah tetapi tubuh sudah tidak terkena terlempiasnya lagi. Sudah pandai membawa payung atau sekali sekala memakai raincoat untuk mengelak lencun. (kiasan bahasa..)

Semalam sempat berkongsi dalam halaqah rumah (Bayt Abu Ubaidah alJarrah) tentang sabar dan solat sebagai bekalan memandangkan semua ahli rumah sedang bertarung dengan masalah-masalah peribadi dan masalah rumah itu sendiri..(air, elekrik,sohib,etc).

2 macam manusia

Dalam dunia ini ada 2 kelompok manusia. Golongan yang pertama adalah manusia yang tidak sedar bahawa hidup ini tidak sunyi daripada ujian. Manusia-mansuia ini akan keluh kesah apabila ditimpa maslaah dan menyombong apabila senang dan selesa.
"Sungguh manusia diciptakan bersifat suka mengeluh. Apabila dia ditimpa kesesuahan, dia mengeluh. Dan apabila dia mendaat kebaikan (kesenangan) dia jadi kikir" (alMa'arij:19-20)

Kelompok kedua pula ialah manusia yang meyakini janji Allah bahawa hidup ini adalah ujian.
"Yang menciptakan mati dan hidup, untuk menguji kamu. Siapa dalam kalangan kamu yang lebih baik amalannya. Dan Dia maha perkasa lagi Maha pengampun" (alMulk:2)
Mereka ini akan berlatih bersabar tika diuji dan berlatih bersyukur jika lega atau senang.

Siapa kelompok kedua?

Mereka ini adalah manusia-manusia yang benar beriman. Mereka redha kepada Allah yang sengaja menciptanya untuk diuji kerana dia yakin Allah pasti tidak akan mempersia-siakannya, insyaAllah.
"Aku telah redha Allah sebagai Rabbku, islam deenku dan Muhammad s.a.w Nabiku".

Redha itu adalah sampai ke tahap kita langsung merasakan bahawa tidak ada sedikitpun kekuatan walaupun sekelumit milik kita. Semuanya milik Allah dan kita serahkan segala susunan dan kehidupan kepada Allah tanpa ada rasa terzalimi walau sedikitpun.

Tujuan ujian itu lebih PENTING daripada ujian itu sendiri

Ibu selalu berkongsi tentang kisah yang ditulis oleh seorang IM (tak ingat nama).

Pernah suatu hari sahabat IM ini menziarahi IHAB ketika beliau masih hidup. Di rumah tersebut, sahabat itu berminat untuk melihat-lihat atau meminjam buku tulisan imam alJauzi (kalau tak silap) yang bertajuk manisnya Iman. Namun saat itu, IHAB menegah lembut sambil membilang, "belum masanya lagi kamu membaca ini".

Setelah kesyahidan IHAB, seluruh ahli IM ditangkap, diseksa dan ada yang dibunuh termasuk sahabat IM tersebut. Mereka benar-benar menempuh suatu tempoh ujian yang tersanagt berat lantas menguatkan hubungan mereka dengan Allah yang lebih dahsyat keagunganNya berbanding thaghut-thaghut yang zalim itu.

Selepas dibebaskan, sahabat IM itu berkesempatan untuk mentela'ah kitab 'manisnya iman' yang suatu ketika dulu dihajatinya.

Imam alJauzi menulis dalam buku itu, Allah akan menguji hamba yang dicintaiNya secara betimpa-timpa. Satu demi satu. Sehingga hamba itu hilang arah dan tidak berdaya. Tidak menemui jalan keluar mahupun cahaya untuk dia melihat. Langsung kembali dan sujud serendah-rendahnya kepada Allah dengan penuh rasa kehambaan.

Saat itu dia merasakan tiada kekuatan melainkan Allah. Tiada tempat mengadu melainkan Allah. Tiada tempat bergantung melainkan Allah. Tiada tempat berharap melainkan Allah. Tiada tempat untuk diletakkan harapan melainkan Allah. Hanya Allah. Cuma Allah.

Dan ketika itulah, Allah berlari menenangkan dan mencampakkan ketenangan yang maha dahsyat dalam hatinya sehingga sirnalah segala kekusutan dan kekalutan. Dan ketika itu baru dia akan sedar betapa MANISNYA IMAN yang dimiliki.

Dan sahabat itu sedar akan benarnya tindakan IHAB menegahnya suatu ketika dulu. Kerana IMAN tidak dapat dirasai keMANISannya melainkan ketika kita benar-banar merasai terlalu dekatnya Allah melebih dekatnya urat nadi saat menempuh ujian yang tertanggung sesak di bahu.

Pelbagai jenis ujian keimanan

Ujian keimanan termasuklah ujian untuk mentaati Allah s.w.t, ujian untuk memerangi hawa nafsu, ujian untuk menghindari maksiat dan ujian untuk kembali kepada fitrah iman dan islam.

Bertahan ketika diuji dinamakan SABAR.. apakah yang mebguatkan sabar?

Solat mencari pertolongan

Rasulullah s.a.w. pernah bersabda"Wahai Bilal, aku tenang dengan solat.."

Sungguh. Ketika diuji, menangislah dalam solat dan sujud yang lama kerana Allah itu Maha mendengar. Malah bukankah Dia sendiri yang menyusun perkara-perkara itu berlaku?

Yakinlah dengan sabda Rasullah s.a.w, "sesiapa yang dikehendaki Allah kebaikan atas dirinya maka dia akan diuji".

Maka, berbahagialah tika anda diuji, sahabat!

*akhir-akhir ini selalu menjadi tempat orang menceritakan masalah. Alhamdulillah Allah hadiahkan persediaan sebelum ini.
*diuji dengan kerja-kerja yang semakin bertambah. Amanah dalam majlis mahasiswa Yarmouk menunggu untuk digerakkan!

*simposium nuqaba' PINTAR PERMAI ditunda ke minggu hadapan. ajk program boleh berehat sebentar..
*halaqah sahibah sedikit terbantut akibat kesuntukan masa. Ya Allah kuatkan kami agar tidak berlaku keciciran..

No comments:

Post a Comment

mohon pandangan.