Sunday, December 14, 2014

Cerita Kami.

"berkahwin bukan untuk senang. Berkahwin untuk menambah kerja. Dari fikir diri sendiri, kena fikir untuk orang lain. Dari basuh baju untuk seorang, perlu basuh baju untuk 2 orang dan akan bertambah. Dari fikir perut seorang yang ikut suka hati tidak diisi, selepas kawin, perlu teliti menjaga makan minum keluarga. Dari boleh buat hal sendiri selalu, perlu fikir untuk kehidupan orang lain 24 jam 7 hari, sepanjang waktu non-stop..Jangan pernah fikir untuk relax dan rehat bermula menjejakkan kaki ke dalam alam rumahtangga".

Benar.

Itu pesan bonda berulang-ulang kali setiap kali menyentuh perihal pernikahan. Ya, bonda tidak pernah tidak menceritakan realiti berat pahit masam alam itu. Agar kami anak-anaknya tidak membesar berimaginasi kehidupan berkahwin itu umpama penamat cerita fairytales yang sweethappy ending. Meski itu, bonda tidak pernah memberatkan untuk menyegerakan pernikahan anak-anak perempuannya.

Dan saya telah bernikah di usia 22 tahun. Dengan izinNya dan redha bonda, alhamdulillah.

Bertatih-tatih untuk mencorak rumahtangga itu dengan kekuatan dan kasih sayang yang datang dari Pemilik alam.


..........

Semakin waktu berlari, melalui tempoh pernikahan ini, semakin satu satu perkara diselak Allah untuk saya syukuri dan redhai. Jujur, banyak perkara yang saya tertanya-tanya tentang kepribadian lelaki yang ditaqdirkan menjadi pasangan hidup ini, Allah tunjukkan satu-satu.

Dan saya tertunduk menangis, mensyukuri apa yang tidak saya sedar hikmahnya hadiah Allah yang cantik.

Dia hadirkan saya seorang lelaki yang tidak sempurna, yang ada kurang dan lemahnya, tetapi rendah hati dalam ketidaksempurnaan itu menjadikannya sempurna, tidak malu dan ego untuk belajar memperbaiki kekurangan itu menjadikannya sangat menambat hati untuk dikagumi, tidak segan mengakui kelemahan diri membuatkan cinta kepadanya semakin bersemi.

Benar, wanita solehah adalah sebaik-baik perhiasan dunia. Dan bagi saya, suami yang memahami dan pengasih adalah sebaik-baik hadiah untuk terus hidup. =)paklang waih dan baby Muna.
2013


Pakaian untuk Saya, dan Pakaian untuk Dia.


"Mereka adalah pakaian bagi kamu, dan kamu adalah pakaian bagi mereka.." (alBaqarah: 187)


Pakaian itu adalah selimut untuk ketakutan, kesejukan, kebekuan juga sentuhan nyaman dalam kabut luar, menyelesakan dalam galau serta melindungi dari calar balar ranting yang mencarik.

Dan suami adalah pakaian isteri juga isteri adalah pakaian isteri.

Saling memegang janji setia, saling berusaha menyamankan saat luar sesak dan lelah, saling berusaha memahami dalam kabut, saling berusaha membahagiakan tanpa pinta balas, saling memberi penuh cinta dan saling berpegang paut bahu dan tangan untuk gagah melangkah bersama.

Itulah hikmah pernikahan.

Saya pernah bertanya bonda dahulu, "bagaimana ya nanti untuk hasna' mencintai suami yang merupakan lelaki asing dalam hidup hasna' selama ini?"

Jawab bonda, "insyaAllah sampai waktunya dengan bantuan dan izin Allah, cinta itu akan datang sendiri pada orang yang layak..."

Suatu perkara yang tidak terjangkau saat itu. Namun subhanaAllah, cinta itu hadir perlahan-lahan dan semakin mendalam biiznillah sepanjang melalui 365 hari jatuh bangun tenang hujan damai angin ribut sepoi-sepoi bahasa sebuah pernikahan.gambar sekitar seminggu selepas 30 November 2013.


Dulu Berdua, Kini Sedang Menanti Untuk Bertiga.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Hari ini telah masuk minggu ke 28 usia makhluk kecil yang sedang membesar di dalam rahim. Perut yang semakin memberat tidak dirasa terus, tetapi beratnya memberi kesan pada tulang belakang, kaki, perut dan badan. Sakit-sakit, pedih, lenguh-lenguh dan ketidak selesaan semakin dirasai mengikut pertambahan usia kandungan.


"Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung susah payah dan telah melahirkannya dengan menanggung susah payah. Sedang tempoh mengandungnya berserta dengan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa tiga puluh bulan. Setelah dia besar sampai ke peringkat dewasa yang sempurna kekuatannya dan sampai ke peringkat umur empat puluh tahun, berdoalah dia dengan berkata: Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatmu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redhai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepadamu dan sesungguhnya aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepadamu)."
(al-Ahqaf:15)

Antara hikmah mengandung yang saya kira Allah sediakan untuk para wanita adalah persediaan mental, fizikal dan rohani dalam proses menjadi seorang bonda. 9 bulan didikan Allah dan peringatan setiap kali kesakitan tiba, "ya, aku akan menjadi seorang ibu suatu hari nanti iAllah..".

Maka daripada itu, perlahan-lahan banyak perkara termuhasabah sendiri. Kelemahan, kekurangan, kemaksiatan, dosa-dosa dan kealpaan yang sebati berusaha keras untuk ditinggalkan agar anak terpelihara dari kejahatan semua itu.

Sungguh. Itulah didikan Allah sepanjang 7 bulan mengendung anak ini ke hulur ke hilir. Semoga Allah mengampuni dan terus memberi kekuatan untuk memilih kehidupan yang bebas dari kemaksiatan.

Penutup: Memulakan Kembali.

Rasanya sudah terlalu lama berhenti menulis. 5 bulan yang sepi. Tangan mula mengeras. 

Semoga ini adalah titik mula selepas kerehatan yang panjang. =)


happy family di Teluk Senangi =)
seminggu sebelum 30 Nov 2014.


Nota kaki:
-suami telah memulakan posting HO di Sungai Petani, Kedah. Alhamdulillah.2 comments:

  1. Tahniah! :) Moga berbahagia slalu di samping keluarga tercinta kak hasna' ^^

    ReplyDelete

mohon pandangan.